Templomaink

Református templom - Nagykáta
Minden vallási közösség életében nagy esemény a saját templom felépítése. A nagykátai Ady Endre úton levő imaház hatvan évig szolgálta a helyi református hívek vallási és közösségi életét, és adott otthont a mindenkori lelkipásztornak. 1999 nyarán jelentős belvízkárokat szenvedett, így életveszélyessé vált az épület. 2002-ben lebontották, majd ezt követően megkezdődött egy új templom felépítésének cseppet sem könnyű munkálata. A lebontott imaház helyén és az önkormányzat által adományozott telken 2003. április 12-én került sor az ünnepélyes alapkőletételre. A templom terveit Vargáné Ágoston Julianna okleveles tervezőmérnök készítette, a kivitelező a Káta Építőipari Szövetkezet volt. 2005 januárjában elsőként az új parókia készült el, így beköltözhetett oda Makay László lelkész és családja. 2005. június 12-én került sor az új templom ünnepélyes avatására. Dr. Szabó István püspök megáldotta és megnyitotta püspöksége első olyan templomát, melynek az alapkövét is ő helyezte el.
A teplom belső tere világos, natúr és mahagóni színvilágú. Istentiszteletek alkalmával mintegy 100 fő befogadására alkalmas, de nagyobb rendezvényeken (esküvő, koncert) akár 150 személy számára is tudunk ülő- illetve állóhelyet biztosítani. (A képre kattintva további fotók láthatóak a templomról.)
   

Református templom - Tápiószentmárton
A tápiószentmártoni református templom 1938-ban épült. Építtetője Magyary Kossa Sámuel 1879-ben költözött Tápiószentmártonba Tiszaroffról, ahol a református egyház főgondnoka volt. Gazdálkodni nem szeretett, a költészetnek, a tudománynak élt, leghíresebb munkája: A nagysarlói Magyary Kossa család története.
A templom felépülése előtt az istentiszteleteket kastélyának egyik vendégszobájában tartották. Szerette volna, ha a kastély előtti téren lenne egy szép kis templom. 1937. február 17-én tartott gyűlésen határozták el a templom felépítését. Gyűjtéseket kezdtek a környező gyülekezetekben ennek érdekében, majd 1938 májusában megtörtént az alapkő letétele. Ekkor Magyary Kossa Sámuel már nem élt, a templomépítésben legnagyobb áldozatot fia Magyary Kossa Péter hozta, nem csak gazdag adományával, hanem cselédei és két keze munkájával.
Teljes külső és részleges belső felújítására 2022-ben került sor.
Templomunk magában hordozza a reformátusság jegyeit, tetején csillag található, belül az egyszerűség jellemzi. A tápiószentmártoni gyülekezet a tápióbicskeivel együtt szórványként tartozik Nagykátához.

   
Református templom - Tápióbicske
Egyházközségünk legfiatalabb templomát 2003-ban vehettük birtokba. A településen évtizedekig nem állt református templom. A maroknyi gyülekezet hosszú évekig gyűjtötte az építéshez szükséges anyagiakat. Végül egyházi és állami támogatást is elnyerve, számos önkéntes segítő munkájának is köszönhetően megvalósult a helyi reformátusok álma, saját templomot kaptak.
A templom belső berendezését Papp Bálint György bútortervező álmodta meg és készítette el.
(A képre kattintva további fotók láthatóak a templomról.)